Sterren: 5
Taal: Engels
ISBN 9780141988511
Uitgave: 1ste druk, mei 2019
448 pagina’s
Samenvatting van redelijk formaat
12 rules for life gaat over 12 regels om een minder chaotisch leven te leven. Al zou ik het zelf liever richtlijnen noemen om je leven naar te leven. De schrijver Jordan B. Peterson is een klinisch psycholoog en vertelt over zijn eigen ervaringen met mensen in zijn praktijk. Alle richtlijnen zijn ook onderbouwt met psychologische onderzoek of ander wetenschappelijke inzichten. De meeste richtlijnen geven aan wat het volgen je op kan leveren. Dit alles is Petersons visie van hoe je je leven in kunt richten om het meeste voldoening te geven.
Self Help voor de lezer met wie het eigenlijk prima gaat maar toch nog even dat beetje meer uit het leven wil
Oef, lange titel voor een kopje maar wel een accurate. Het boek gaat niet op magische wijze je leven veranderen als dit een puinhoop is. Wel kan het enorm aan het denken zetten. Een voorbeeld van een richtlijn: zorg voor jezelf zoals je voor iemand waarvan je houdt zorgt. Binnen de medische wereld bestaat de term therapietrouw, de mate waarin een patiënt de instructies, behandeling en medicatie-inname opvolgt voorgeschreven door een arts. Nu gebeurt er iets bijzonders. Het blijkt dat mensen deze instructies beter opvolgen wanneer ze voor een kind of bijvoorbeeld een huisdier moeten zorgen, dan voor zichzelf. Waarom dat is zet het boek mooi uiteen. De korte versie: blijkbaar zijn we beter in het zorgen voor anderen, dan voor onszelf. Het boek geeft je daarom wellicht een inzicht om toch dat medicijn in te nemen ook al heb je er geen zin in, en dat kan al het verschil maken. Als de 12 rules voor life allemaal zo’n klein verschilletje maken, is dat toch nog een flinke hoop bij elkaar opgeteld!
Interessant idee
Eigenlijk is elk van de richtlijnen een apart interessant idee, waar je over na kunt denken en over kunt discussiëren in hoeverre die van toepassing is op je eigen leven. Nog een interessant idee wat wordt gepresenteerd: vertel de waarheid, of lieg in ieder geval niet. Is het wel niet gebeurd dat je jezelf in een vervelende positie hebt gebracht door te liegen? Wellicht een leugentje om bestwil vertellen aan die irritante collega die vraagt of je nog tijd hebt voor een vrijdagmiddagborrel. Je zegt dan dat je heel graag zou willen, maar vandaag geen tijd hebt omdat je nog naar de garage moet. Dan kom je hem tegen bij de bioscoop, oeps! Eerlijk zijn kan zoveel situaties voorkomen. Let hierbij wel op dat je niet onnodig iemands gevoelens kwetst, het kan al volstaan om simpelweg te zeggen: Ah sorry vanavond heb ik andere plannen, er draait een film die ik heel graag wil zien. Bijkomend voordeel is dat je niet erover na hoeft te denken tegen wie je wat voor leugen hebt verteld.