Sterren: 5
De ‘ik lees het hele boek in 2 minuten’-samenvatting
The Richest Man in Babylon gaat over een karrenmaker in het oude Babylon, Bansir, die platzak is. Hij heeft zijn hele leven hard gewerkt, maar heeft niks van waarde opgebouwd. Bansir gaat op bezoek bij Arkad, de rijkste man in Babylon. Hij vraagt samen met zijn vriend Arkad om advies. Hoe kunnen ze samen welvarend worden? Arkad geeft hierover op verzoek van de koning college aan de hele stad over 7 regels voor een stevig gevulde portemonnee:
1: spaar 10% van elke euro die je verdient
2: geef niet meer geld uit dan nodig
3: investeer je gespaarde geld
4: bescherm je investeringen
5: bezit je eigen huis
6: sluit een levensverzekering af
7: meer kennis leidt tot meer inkomen
Een boek voor de financiële lezer
Dit boek is geschikt voor iemand die net Rich Dad, Poor Dad heeft gelezen en meer wil. Het boek geeft praktische adviezen over geld, hoe je ermee om moet gaan en hoe je er naar moet kijken. Het stuk over mindset in het boek is enorm waardevol! Dit boek kan je helpen na te denken over geld, wat enorm abstract kan worden. Hoeveel geld is eigenlijk teveel voor huur? Hoeveel wil ik uitgeven aan kleding? The Richest Man in Babylon vertelt een verhaal waarin de regels duidelijk worden. Het wijst niet met een belerende vinger van “zo moet het”, zoals andere financiële advies boeken nog wel eens kunnen doen. Het boek vertelt enkel een verhaal waardoor je makkelijk mee wordt genomen in de regels.
Interessante ideeën
Van elke euro die je verdient is er maar 10 cent voor jou! Huh, denk je nu misschien. Maar elke euro die ik verdien is toch volledig voor mij? Nee zeker niet! Betaal je maandelijks 20-30% van je maandloon aan huur, dan is 20 tot 30 van elke euro voor je huurbaas. Besteed je dit aan een hypotheek dan werk je voor de bank. Trek daar andere vaste kostenposten vanaf, bijvoorbeeld een auto en boodschappen en hoeveel blijft er echt voor jezelf over? 10 cent van elke euro? De schrijver gaat nog een stap verder. Het maakt het punt dat wanneer je 25% van je inkomen aan je huurbaas of hypotheek betaalt je eigenlijk 25% van de tijd voor de huurbaas of voor de bank aan het werk bent. Van januari tot april werk je dan eigenlijk voor je huurbaas of de bank! Interessante manier om naar inkomen te kijken door het om te zetten naar tijd vanuit het uitgavenperspectief!
Wat kan er beter?
Het oorspronkelijk boek is in 1926 geschreven. Het is bewonderenswaardig dat de lessen uit het boek bijna 100 jaar later nog steeds relevant zijn. Echter zijn sommige dingen niet meer van deze tijd. Zo wordt het investeren van je geld vergeleken met het als een slaaf voor je laten werken. Dit past natuurlijk enigszins wel bij de Zeitgeist in de jaren ’20 en oude Babylon, maar valt in 2021 toch verkeerd. Het zou enorm jammer zijn als mensen hierover vallen en de kennis die dit boek bezit aan hun voorbij laten gaan om deze reden. Enorm waardevol boek, voor iedereen die meer financiële vrijheden wil!
Koop het boek hier of lees een recensie over 12 rules voor life!
Taal: Engels
ISBN: 9781942121282
Druk: onbekend, april 2020
208 pagina’s