Recensie van de meeste mensen deugen – Rutger Bregman

Voorkant boek De meeste mensen deugen

Samenvatting


De meeste mensen deugen van Rutger Bregman is een boek dat een positief mensbeeld betoogt. De mens is van nature goed. Hierbij worden veel voorbeelden gegeven van mensen in alledaagse situaties rekening houden met hun medemens, maar ook in extreme gevallen. Een voorbeeld dat wordt gegeven is dat mensen na talloze bombardementen in Londen tijdens de Tweede wereld oorlog de sfeer onder de Londenaren uitstekend was, mensen hielpen elkaar aan eten en onderdak. Van rellen of plunderen, wat je op grote schaal zou verwachten, was totaal geen sprake.
Ook wordt ingegaan op beroemde psychologische studies, die een cynischer mensbeeld schetsen. Denk hierbij aan het Milgram experiment met de schokken of het Zimbardo gevangenis experiment. Er wordt weerlegd hoe er onlogische conclusies zijn getrokken of gerommeld is door de onderzoekers tijdens het onderzoek. Of er vaak in het algemeen niet helemaal zuivere koffie is geweest die we geacht worden te slikken voor waarheid.

Voor welke lezer


De meeste mensen deugen is een boek voor de lezer die wel even klaar is met het negatieve beeld dat kranten en het journaal op ons bordje scheppen. Er gebeuren zoveel mooie dingen in de wereld, maar als je aandacht geeft aan alleen het slechte, dan lijkt dat groter te zijn dan het eigenlijk is. En dat is misschien het meest bijzondere. Er is de laatste jaren minder criminaliteit, armoede en andere ellende. Maar als je het nieuws kijkt of de krant leest wordt je er juist mee om de oren geslagen. Hoe komen we aan dit vervormde beeld van de werkelijkheid? En wat houdt dit in stand? Verfris je mensbeeld en lees dit boek!

Een absolute must-read voor mensen die van psychologie houden!

Interessant idee


Er zijn er vele in dit boek, maar ik zal er één moeten kiezen. Het boek spreekt over de gouden regel, behandel een ander zoals je zelf behandelt zou willen worden. Maar het gaat hier nog een stap verder in, verwacht van de ander dat hij jou even goed behandelt, en het komt in vaker daadwerkelijk zo uit. Gevangenissen zouden niet als doel moeten hebben straffen, maar juist hoe krijgen we me die mensen weer uit de criminaliteit en mee in het systeem. Daar is compassie en vertrouwen voor nodig. Maar niet alleen in het gevangenissysteem, vertrouwen is overal meer nodig. Zo wordt ook Buurtzorg genoemd, een revolutionaire thuiszorg organisatie bedacht door Jos de Blok. In dit bedrijf wordt meer uitgegaan van onderling vertrouwen, niet van controle. Een dure middellaag van managers wordt dan ook geschrapt. Het resultaat? Er gaat meer geld bedoelt voor zorg naar de daadwerkelijke zorg voor mensen toe. Verzorgende sturen zichzelf aan, voelen het vertrouwen wat de organisatie in hen heeft door hen zelf dingen te laten regelen en worden zo in hun kracht gezet. Het werkt!

Wil jij meer lezen? Er is hier een artikel over een ander psychologie onderwerp, twelve rules voor life. Ohja naast artikelen verkopen we ook tweedehands boeken, zie hier ons aanbod!